Henriette Hørlücks Skole logo
HHS Logo

Sommerbrev juni 2023

Kære forældre

Først og fremmest vil jeg på hele skolens vegne udtrykke, hvor taknemmelige vi er for at have så mange fantastiske forældre på skolen. Det lyder måske banalt, men vi ved fra andre skoler, at udfordringer med forældre fylder en ganske stor del af dagligdagen. Hos os fylder de minimalt. Først og fremmest fordi I er gode til at vurdere, hvad der skyldes skolen, og hvad der kan have andre årsager. Ingen undgår at lave fejl, men vi håber, vi får rettet dem, vi er årsag til. Som Marge Simpson siger til sin mand Homer Simpson ”I don’t hate you for failing, I love you for trying.”

For os er det vigtigste af alt, at børnene går glade i skole og kommer glade hjem. Dernæst er det naturligvis afgørende, at eleverne lærer en masse – helst også lidt mere og lidt sjovere end andre steder.

152-års fødselsdagsfest for ældre dame

Vi kickstartede året med vores 152-års jubilæum. Efter to års corona-udskydelse og tilhørende tyndslidte nerver over, om vi kunne gøre fejringen festlig nok, lykkedes det endelig. Og vi synes, det lykkedes. Også bedre end vi havde turde drømme på. Eleverne bar os lærere på deres hænder. Vi lærere bar eleverne. Og eleverne bar hinanden, så alt gik op i en højere enhed med kulminationen fredag den 26. august, hvor alle familier mødtes på skolen til jubilæumsfest. Med optræden på mange scener overalt på skolen og med fælles, udendørs spisning. Mange tak for jeres deltagelse, det var en fantastisk begyndelse på skoleåret.

Et år med mange spændende gæster

Vi har haft en del arrangementer løbende gennem året. Jim Latrache-Qvortrup fortalte de ældste elever om, hvordan han kom fra en tilværelse på kanten af kriminelle miljøer til et liv som undercover i våbenindustriens Nordkorea sammen med journalisten Mads Brøgger. Forfatterne Steen Svanholm og Claus Larsen holdt oplæg om deres bog ”Konspirationsteoretikere – typer, trin og terror” og talte om demokrati og demokratiets udfordringer med eleverne. Pianisten Jesper René holdt minikoncert med stykker af Schubert og Brahms. Anker Sigfusson spillede fire af J. S. Bachs cellosuiter i begyndelsen af året. Dukketeatret Svanen (som modtog H. C. Andersen-prisen i 2022) med Patricie Homolová og Kim Westi var på besøg med Brdr. Grimms ”Djævelens tre guldhår” hos vores mindste klasser. Den vestafrikanske gruppe Alü Diamusic med rødder i Burkina Faso spillede i maj måned en medrivende koncert med afrikansk og vestlig musik, jazz og funk. Oven i dette har vi haft besøg af mange foredragsholdere, som har fortalt om trafiksikkerhed, musik, iværksætteri ”Hvad kan jeg blive?” og meget, meget andet. Sidst med ikke mindst har vi som sædvanlig været byens flittigste gæster på Odense Teater og Nørregaards Teater, hvor eleverne oplevede masser af nyt og klassisk drama.

Lejr på Sletten i august

Også det kommende skoleår får en flyvende start, når alle fra 1. til 9. klasse og P3 til S11 drager til Sletten ved Himmelbjerget fra mandag den 21. til torsdag den 24. august. Sletten dækker et område på 121 ha fredet land, skov, kuperet terræn, åbne arealer, vand og vildmark og er en af de smukkeste pletter i Danmark.

Selvom vi har været af sted hvert fjerde år siden 1980’erne, har ikke to lejrskoler været ens. Fælles for dem alle er dog, at eleverne oplever deres klasser på nye måder, og at de møder masser af elever fra parallelklasser, den internationale afdeling og de større og mindre klasser. Især til vores store konkurrence ”Sletiaden”, hvor vi deler eleverne op i 27 hold med store og små børn fra alle klasser, plejer at være en stor oplevelse.

LEGO på skemaet

Vi har gennem længere tid ønsket at bruge LEGO Education aktivt i mange af vores fag. Vi begyndte så småt for 5-6 år siden og har nu taget hul på anden runde, hvor LEGO har tilbudt os ”fuld skrue” på kurser og produkter til brug i undervisningen. Vi havde de første møder og kurser i året, der er gået, og forbereder nu kursusforløb hen over efteråret, hvor en styregruppe på 6 kolleger vil implementere LEGO i naturfags-, matematik- og sprogundervisningen i løbet af året.

LEGO Education er specialister i at tilføje ekstra dimensioner til undervisningen og har bl.a. udviklet robotserier til brug af forskellige alderstrin. Vi er meget glade – og lidt stolte – over at LEGO har tilbudt os denne mulighed.

Kunst på skolen

Kunst har altid haft sin faste plads i livet på skolen. I de seneste år har vi oplevet, at kunsten har fået en stærkere og stærkere plads i børnenes hverdag. Sidste år havde vi fernisering på en imponerende forårsudstilling på Badstuen. I år var den om muligt endnu bedre og slog nærmest benene væk under os. Alle klasser uden undtagelser præsenterede fantastiske, forunderlige, poetiske og sanselige værker. Da udstillingen blev taget ned, opstod der nærmest et tomrum i lokalerne. Heldigvis overtog vores kunstklub for de lidt ældre elever (7. klasse/S8 og opefter) ”The Art Club” lokalerne og viser nu de værker, klubbens medlemmer har arbejdet på i løbet af året. Udstillingen var både forbi Odense Rådhushal og Københavns Rådhus store hal i løbet af foråret og vandt en del priser. Kunstklubben er åben for alle større elever, der ikke kan lade være med at tegne og male. En af de store sidegevinster er, at kunstklubben samler elever fra både danske og internationale klasser og opbygger nye kammeratskaber på tværs.

Meld de mindste til Odense Musikskoles gratis tilbud på skolen

Skolens samarbejde med Odense Musikskole er i fortsat fremgang på skolen – næsten 100 elever er meldt til. Fra næste år tilbydes også saxofon, så børnene nu kan vælge mellem basun, fagot, klarinet, obo, trommer, trompet og tværfløjte. Ud over undervisning i mindre hold afsluttes dagene med samspil i ”Helt Blæst” eller for de lidt mere øvede i ”HHWinds”. For 1. klasserne er der ”Blæs og leg”, hvor børnene forberedes på at finde et instrument, når de kommer i 2. klasse.

Årets musikalske højdepunkt er vores to forårskoncerter, hvor alle elever på skolen viser forældre og bedsteforældre, hvor langt de er nået siden sidste skoleår. Også i år var der fyldt op til sidste stol – mange tak fordi I igen i år kom og lyttede.

Hver tirsdag eftermiddag forvandles skolen til en musikskole

Vores elever fra Ukraine

Sidste år bød vi 15 ukrainske børn velkommen på skolen. Og hvilken en modtagelse! Børn, lærere og I forældre gjorde alt, hvad man kunne drømme om for at skabe en ny tryg hverdag. De efterfølgende måneder var ikke uproblematiske, da mange af børnene havde både savn og ubehagelige hændelser med i bagagen. Efterfølgende er nogle børn atter blevet forenet med deres familier i Ukraine. Nogle børn er flyttet til andre skoler, hvor de havde bekendte eller familie. Ved skoleårets afslutning har vi 6 ukrainske elever på skolen, som alle har fundet sig godt til rette.

Ny tilsynsførende i 2022

En tilsynsførende er forældrenes garant for, at undervisningen og elevernes faglige niveau kan stå mål med folkeskolens. Når en skole har haft den samme tilsynsførende i 6 år, skal man udpege en ny, så der ikke opstår tvivl om objektiviteten af den tilsynsførendes arbejde. Sidste år sagde vi farvel til Ebbe Forsberg og goddag til tidligere skoleleder på Bagsværd Kostskole og Gymnasium Jimmy Burnett Nielsen. Han har været flere dage på skolen i løbet af året, hvor han har fulgt hverdagen på skolen, undervisningen, talt med elevråd, forældre og ledelsen på skolen. Vi afventer altid årets tilsynsrapport med en vis spænding, men kan også i år glæde os over en positiv vurdering af skolen.

Ny struktur i vores SFO ”Strudsen”

Vores nye leder af SFO’en Jens Petersen har tilført mange nye idéer til Strudsen. Formålet er at skabe en større sammenhæng mellem skolegangen og eftermiddagen i SFO’en, så alle informationer og hændelser følger med børnenes pædagoger. For lærerne er det vigtigt, at pædagogerne ved, hvad der er sket i SFO’en i løbet af eftermiddagen – og vice versa. Det betyder, at vi har større fokus på at løse de små og større problemer, der uvilkårligt opstår i løbet af en dag, før de vokser sig store. Jens Petersen er i øvrigt tidligere lærer på skolen og kender derfor skolen fra A til Z.

Mini FN på engelsk tre dage i træk

Gennem de seneste år har vi gennemført det såkaldte Model United Nations (MUN), som er en miniudgave af FN, hvor hver gruppe af elever repræsenterer et land og en udfordring eller ønske, dette land måtte have rent internationalt. Eleverne, som er blandet fra de ældste danske og internationale klasser, arbejder og undersøger alt om lande og problemstillinger og tager rundt til de øvrige landes delegationer for at sikre sig opbakning til deres synspunkter. I år havde vi fokus på LGBTQ-rettigheder, anerkendelse af oprindelige folks rettigheder, afskaffelse af fattigdom, børnearbejde og adgang til uddannelse.

På den afsluttende dag holder vi FN-generalforsamling, hvor alle grupperne præsenterer deres problemstilling og kæmper om at få flest lande til at stemme på deres resolutionsforslag.

Til sidst findes det vindende land, de bedste debattører og de bedste diplomatiske indsatser. Alt foregår i øvrigt på engelsk.

Nu begynder samarbejdet med SDUs Center for Kvantematematik

Som nævnt tidligere blev vi forrige vinter kontaktet af prof. Jørgen Ellegaard Andersen, som er leder af Center for Kvantematematik på SDUs institut IMADA. Sidste år var arbejdspresset på det nystartede center dog for højt til, at vi kom i gang. Men i år ser det ud til at lykkes. Jørgen Ellegaard Andersen er i gang med at opbygge en international gruppe, som skal forske i kvante-computing - et af de helt hotte områder internationalt. For at gøre en lang historie kort ønsker han at opbygge et forløb fra grundskolen til gymnasierne og videre til SDU. Det er et langsigtet projekt, hvor de elever, der er særlig interesserede i matematik, vil få mulighed for at få indsigt i kvantematematikkens verden. Ideen er, at ph.d.-studerende skal stå for undervisningen af eleverne, og det vil højst sandsynligt foregå på SDU. Vi synes, det er utrolig spændende, ikke kun fordi nogle af vores større elever kan blive en del af projektet, men også fordi SDUs satsning på området vil bringe Odense frem i forreste række globalt.

 

Jeg ønsker alle en rigtig god sommerferie og på gensyn onsdag den 9. august 2023.

Mange venlige hilsner

Henrik N. Jørgensen